Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną. Restauratorzy, którzy chcą mieć pełną salę gości powinni zadbać pod tym kątem o swoje menu. Jeszcze kilka lat temu na Podhalu, gdzie kwaśnica na żeberku leje się strumieniami ciężko było znaleźć restaurację wegetariańską. Jednak z czasem dużo się zmieniło w kwestii kulinarno-roślinnej na mapie Zakopanego.
Wiele “roślinożerców” martwi się przed przyjazdem do Zakopanego w kwestii jedzenie. Przecież człowiek zmęczony po całym dniu w górach lub innych atrakcjach myśli tylko o jednym – zjeść dobrze i smacznie. A tu klops! I to bynajmniej nie wegetariański. Dlatego przed przyjazdem na Podhale warto sprawdzić, gdzie można zjeść potrawy bez mięsa. Niestety…Nasza regionalna kuchnia bywa bardzo mięsna. To musi być trudne zderzenie dla osoby, która na co dzień bazuje na takich produktach jak świeże warzywa, owoce czy kasze.
Wraz ze wzrostem popularności weganizmu i wegetarianizmu rośnie także liczba restauracji serwujących takie właśnie dania. Coraz więcej osób poszukuje tylko i wyłącznie restauracji tego typu. Środowisko restauracji w Zakopanem faktycznie nie jest łatwym obszarem do działań przez wzgląd na góralskie tradycje żywieniowe i kulturę, ale z czasem i tu pojawi się więcej tego typu punktów. To pewne.