plen +48 501 560 560 info@goral.pl
  • English
  • Oscypki

    Krótka historia najczęściej kupowanego produktu w Zakopanem
    Oscypek

    Co to za rarytas?

    Oscypek to produkowany na Podhalu twardy ser. Oryginalny oscypek to ser wędzony z mleka owczego, jednak możemy też spotkać sery, które wyglądają jak oscypki, ale nazwy tej nosić nie mogą – nie są wędzone lub pochodzą z mieszanki mleka z krowim lub w 100% z mleka krowiego.

    Nazwa

    Dlaczego "Oscypek"?

    Charakterystyczne i wszystkim znane zdobienie na oscypku powstaje dzięki odciśnięciu sera w drewnianej formie, która się rozszczepia – po góralsku mówiąc “scypiy”. Tę formę górale nazywają “oscypiorka” – prawdopodobnie stąd nazwa Oscypek.

    Naturalny proces

    Od mleka do pysznego sera

    Kiedy owce już wydojone, mleko należy przepuścić przez białe płótno. Dzięki temu pozbywamy się wszelkich zanieczyszczeń, którymi mogą być choćby źdźbła traw. Do ścięcia mleka dochodzi po dodaniu do niego “klagu”, czyli podpuszczki. Grudkowatą masę serową należy odcisnąć.

    Wysoka jakość

    Pracochłonny proces

    Kolejnym krokiem jest formowanie sera i moczenie go przez jedną dobę w solance, tzw. rosole – taka kąpiel usunie nadmiar wody, ma także właściwości bakteriobójcze.

    Wędzenie

    Aromat świerku i sosny

    Po kąpieli podhalańskie sery leżakują w bacówce – na górnej półce, gdzie są wędzone i nabierają wyjątkowego smaku. Tradycyjnie oscypki wędzone są dymem z drewna sosnowego lub świerkowego.

    Najlepszy oscypek

    Jak go rozpoznać?

    W sprzedaży spotkamy różne wariacje na temat oscypka – malutkie, kształty zwierząt. Najlepszy jednak jest zawsze klasyczny – kiedy wiadomo, że jest wysokiej jakości serem z mleka owczego? Wysycha równomiernie nie pękając i… skrzypi w zębach!

    Smacznego!