Zakopane jedzenie regionalne – gdzie znaleźć tradycyjne smaki na Podhalu? Kuchnia góralska ma w sobie coś, co przyciąga. Warto wiedzieć, że dawniej życie codzienne pod Tatrami było bardzo ciężkie, ze względu na trudne warunki klimatyczne i niezbyt urodzajną glebę, która dawała słabe plony. Górale nie uprawiali na niej praktycznie nic poza zbożem i ziemniakami. Dodatkowo codzienna ciężka praca fizyczna wymagała dużego zapotrzebowania kalorycznego, górale musieli mieć siłę i krzepę, aby sprostać codziennym wyzwaniom. Dlatego też tradycyjna kuchnia góralska była dosyć kaloryczna i opierała się na kilku składnikach, na bazie których przyrządzano różne potrawy. Były to głównie ziemniaki, kapusta, mąka i tłuszcz zwierzęcy.
Wiele dań serwowanych dawniej w pod Tatrami jada się do dziś, królują nie tylko w regionalnych karczmach w Zakopanem ale i w całej Polsce. Przykładem jest słynna góralska zupa zwana kwaśnicą – nie mylić z kapuśniakiem. Jej podstawowa wersja bazowała jedynie na wodzie, kwaszonej kapuście i ziemniakach. Ta bogatsza, którą dawniej serwowano od święta, gotowana była z dodatkiem baraniny lub wędzonych żeberek. Zakopane jedzenie regionalne przetrwało do dziś. Podczas urlopu na Podhalu chętnie sięgamy po lokalne smaki.
Jednym z popularniejszych produktów nie tylko na Podhalu ale i w całej Polsce jest kiełbasa. Dostarcza sporo energii, dlatego dawnej pod Tatrami chętnie była jedzona, chodź trzeba przyznać, że nie często. Traktowano ją jako prawdziwy rarytas. Była przygotowywana tylko na wielkie święta.
Dziś możesz spróbować takiej samej kiełbasy jak za dawnych lat. W małej, podhalańskiej wsi, w rodzinnej wędzarni od 1994 roku wyrabia się kiełbasę według starej receptury. To właśnie stamtąd właściciele restauracji Kiełbasa House & Grill codziennie przywożą świeże produkty.
Naturalne przyprawy, polskie mięso – delikatnie uwędzone prawdziwym dymem z drewna bukowego – to czysta natura i zdrowie!
Menu bazuje oczywiście na świeżej kiełbasie, wypiekanej na dużym grillu wewnątrz lokalu. Stopień wysmażenia wybierają Goście. Poza klasyczną kiełbasą możesz spróbować również delikatnej białej kiełbasy, kiełbasy z baraniną, długich kabanosów oraz swojskiej kaszanki – wszystko grillowane, smakuje jak z ogniska!
Kiełbasa dobrze smakuje podana w towarzystwie dodatków takich jak: świeże warzywa, sosy, ciągnący ser, boczek oraz napoje.
Sprawdź menu restauracji z regionalnymi smakami – tu znajdziesz Zakopane jedzenie regionalne Restauracja Kiełbasa House & Grill